Dirigent

Na mijn 'afscheid' van lange en vermoeiende tournees met professionele koren kriskras door Europa en omgeving leek het mij heerlijk een eigen koor in mijn woonplaats Peize te beginnen.

'Waar begin je aan?', 'Jij bent toch beroeps?', 'Hoe hou je het vol?' Vragen van collega's die ik keer op keer geduldig beantwoord heb. Het antwoord is immers zo simpel! In wezen ging ik gewoon verder met wat ik al deed - muziek maken.

Eelde is een dorp in het noorden van Drenthe, maar gezegend met een grote muzikale bedrijvigheid. Klassiek, pop en shanty doen het dorp regelmatig op zijn grondvesten schudden.

De volgende koren geven een goed beeld van mijn dirigeren: Projectkoor Cappella Ped'Eggia, Popkoor Yes, Kinderkoor The Cool Cast en het vrouwen close harmony koor Femmes Cabales.

Projectkoor Cappella Ped'Eggia

Koor Capella Ped'Eggia In 2007 heb ik Cappella Ped'Eggia opgericht. Dit projectkoor bestaat uit gevorderde en ervaren zangers en zangeressen. Cappella richt zich hoofdzakelijk op klassieke muziek. Zoals gezegd, werken we op projectbasis: een grondige voorbereiding thuis, vijf of zes gezamenlijke repetities en aansluitend een of meerdere concerten.

In 2007 hebben we een prachtig programma gebracht - Flow'ry Songs of Passion, met muziek uit vier eeuwen, van Dowland tot Peter Gabriel. In 2008 volgde een nieuw project, La Grande Bouffe, een programma dat dus niet alleen over zuipen en vreten ging...

We hebben al prachtige programma’s kunnen brengen zoals Flowry Songs of Passion, La Grande Bouffe en Dromenreis. Het verhaal van het programma staat altijd centraal en eeuwen doen er dus niet toe. Een greep: Dowland, Edgar Allan Poe, Poulenc, Everly Brothers, Poulenc, Sibelius, Margriet Eshuys en Peter Gabriel.

Ook hebben we een "Dromenreis" ondernomen en werd er een aantal haltes aangedaan waarbij de eeuwen er wederom niet toe deden. Op onze reis werden we vergezeld door o.a. de Everly Brothers, Edgar Allan Poe, Margriet Eshuys, Poulenc, The Beatles en Sibelius.

Koor Capella Ped'Eggia - This Light of LoveCappella heeft in juni 2012 ‘This Light of Love’ gebracht. Tot nu toe het meest bijzondere programma ooit wat ik heb mogen samenstellen. Ook voor mij als dirigent een enorme uitdaging gezien de moeilijkheidsgraad van stukken als O Magnum Mysterium van Lauridsen of het Lux Aurumque van Eric Whitacre. Mijn dank gaat dan ook uit naar Daniel Rouwkema. Maar mijn speciale en diepste dank gaat uit naar de groep!

Cappella Ped'Eggia - This Light of Love (excerpts: 1. The Seal Lullabye - Eric Whitacre, 2. Weep No More - David N. Childs, 3. I Am Not Yours - Randall Z. Stroope, 4. Amor da minha Alma - Randall Z. Stroope, 5. Prayer for the Children - Kurt Bestor, 6. Omnia Sol - Randall Z. Stroope)

Gezien de enthousiaste reacties van zowel de groep als het publiek plan ik een reprise! Info binnenkort op de site en/of op mijn facebook.

Voor ‘t volgende project staat Ode Maritima op het programma. Dit gedicht van de Portugese dichter Fernando Pessoa, middels zijn heteroniem Álvaro do Campos, brengen wij samen met Peter Goedhart die dit fenomenale werk naar het Nederlands vertaald heeft. Samen hebben we een nieuw concept voor ogen door het te combineren met vocale versies van het Adagietto uit de 5e symfonie van Mahler en het Agnus Dei (Adagio for Strings) van Samuel Barber, respectievelijk 16- en 10 stemmig!

En zoals Peter dat altijd doet...op heel bijzondere locaties!

Welke zanger of zangeres dit leest, genoeg muzikale bagage heeft en vooral! dit aandurft!, neem even Contact op en je krijgt de nodige info.

Zoals altijd laveren we door muziek van alle tijden in het gezelschap van reisgenoten als Frank Boeijen en Gustav Mahler.

Popkoor YES!

Koor Capella Ped'EggiaIn 2012 ben ik een nieuw koor begonnen in Eelde: Popkoor YES! De Sing-In in april was meteen al drukbezocht en supergezellig. Op 17 juli is er voor familie en vrienden in een stampvol en enthousiast café-theater Boelens een eerste optreden gegeven met songs van Earth, Wind & Fire, Coldplay en Soulsister. Het koor doet zijn naam meer dan eer aan: vol overtuiging zijn we vervolgens in september helemaal losgegaan!

Popkoor YES! kent een SMAB-bezetting, heeft nu al ruim 30 leden en heeft 2 principes: lol en swing! We onderscheiden ons dan ook van de meeste andere popkoren door niet met een karaoke-cd of alleen piano op te treden, maar met een complete LIVE-BAND!

Nieuwsgierig? kijk dan op de Popkoor YES website voor o.a. foto's, filmpjes en agenda. Heb je interesse, mail dan naar popkooryes@hotmail.nl.


Kinderkoor The Cool Cast

Ik ben destijds begonnen met een kinderkoor, The Cool Cast. The Cool Cast moest helaas na een paar jaar de koelkast in, omdat de grootste lichting naar de middelbare school vertrok en een gezamenlijke repetitietijd niet meer mogelijk bleek. Was een superleuke tijd!

Vrouwen close harmony koor 'Femmes Cabales'

Koor Femmes Cabales en dirigent Jan Zwerver Femmes Cabales bestaat uit zo'n 20 enthousiaste vrouwen. Folk, pop, soul, musical - niks te gek als het maar goeie muziek is. Uitstraling en een goed humeur staan hoog in het vaandel!

We hebben een prachtige cd opgenomen - "Eternal Flames". Door op onderstaande titels te klikken kun je een aantal fragmenten beluisteren. De productie was in handen van Gert Deinum.

De cd "Eternal Flames" is te bestellen. Kosten €10,- excl. verzendkosten. Voor meer info kijk bij Contact.

Met veel toewijding en liefde heb ik dit koor gedirigeerd maar aan alles komt een eind... Vanaf september 2012 heeft Wilfred Reneman het stokje over genomen. Het was een toptijd en ik ben heel blij dat Wilfred en de dames elkaar gevonden hebben!